Terpener: En essentiell del av växtrikets naturliga apotek.

När det kommer till naturprodukter som kosttillskott, eteriska oljor, och andra växtbaserade produkter, har terpener blivit ett alltmer populärt ämne som diskuteras flitigt i diskussioner kring hälsa och livskvalitet. Men vad är dessa naturliga doftämnen egentligen och varför är de så viktiga?

Vad är Terpener?

Terpener är de ämnen i växter som ger dem sin unika lukt och smak. De finns naturligt i många växter, bland annat lavendel, rosmarin, eukalyptus och cannabis. Det är doftämnen som bland annat har en viktig roll i växternas försvarssystem. Växterna producerar dessa naturliga doftämnen för att skydda sig själva från skadedjur och för att locka pollinerare. Dessa ämnen kan dessutom påverka våra kroppar genom att interagera med vårt Endocannabinoida system, vilket påverkar och styr många av kroppens viktiga funktioner som tillexempel humör, sömn, hunger och smärta. De kan också ha potentiella hälsofördelar. Läs mer här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Terpen

Vad säger forskningen?

Forskning har visat att vissa terpener kan ha anti-inflammatoriska och antibakteriella egenskaper, samt lindra ångest och depression. Dessa naturliga doftämnen har också visat sig ha förmåga att öka neuroskyddande aktiviteter i hjärnan, vilket kan hjälpa till att skydda hjärnan och öka neuroplasticiteten d.v.s hjärnans förmåga att förändras och anpassas.

Terpener kan också ha läkande egenskaper. En studie visade exempelvis att doftämnen från lavendel kan ha en lugnande effekt på kroppen och hjälpa vid sömnproblem. Andra exempel, såsom de från eukalyptus, kan ha en antimikrobiell effekt och hjälpa vid hudproblem.

Kvalitet och tillverkning

Det är viktigt att tänka på att terpener och dess effekter påverkas av saker som odling, skörd och förvaring. Därför är det viktigt att ha faktorer som kvalitet och renlighet i åtanke när du väljer ut dina terpener för bästa effekt.

Om du är intresserad av att förbättra din hälsa och livsstil på en holistisk och växtbaserad väg, är det värt att överväga att inkludera dessa naturliga doftämnen i din vardag.

THC-P Vape 2ml Zkittlez Terpener

THC-P Vape 2ml Zkittlez Terpener

Terpener i Hazey:s produkter

I flera av Hazeys produkter finns det terpener. Detta är ett naturligt sätt att sätta doft på dessa produkter. Titta gärna in i shoppen och se vad som kan passa dig: https://www.hazey.se/produkt-kategori/alla-produkter/